Historie

Vice Versa ble stiftet i 1998. Vi er et vitalt kor som liker utfordringer,  er aktive i bygdas kulturliv og har sjelden sagt nei til utfordrende samarbeid med andre kor og musikere. I løpet av sitt 16-årige liv har koret med en imponerende glød og lyst kastet seg over prosjekter som Pomp og Prakt sammen med Lier Janitsjar og Sylling-sangkoret, Tradizzio-konsert og Gresk aften sammen med Balkansemblet og  Rhapsody and Blues på Lierskogen i 2004.

Når det gjelder sanglige høydepunkter er det særlig kirkekonsertene våre i Åssiden kirke i Drammen og Tranby kirke som først satte koret på kartet når det gjelder kvalitet. Et slikt høydepunkt var  oppsetningen av John Rutters Requiem sammen med Sandvikakoret og musikere i Bærum og Drammen rett før påske 2010.   Også konserten "Mariamusik" i Sjåstad kirke den 20. november 2011, med instrumenter og lysbildefremvisning, tilhører de store opplevelser.


Det gjør også oppførelsen av Duke Ellingtons "Sacred Concert" i Asker kirke og Bragernes kirke i  februar 2015.  En fyldig omtale av denne kan du se her.

Vice Versa rundet 20 år i 2018. Jubileet ble markert med jubileumskonsert i Frogner kirke (se under "Konserter" i menyen) og etterfølgende jubileumsfest på Fruene Haugestad. Her er hva Lierposten skrev om oss i forbindelse med jubileet:

Vice Versa og Sandvikakoret i Helgerud kirke - John Rutters Requiem.

Seminar på Sanner hotell 13. - 14. september 2014, se her

Konsert  ved St. Hallvard videregående skole, 15. juni 2014, med elever fra St.Hallvard og Lier Janitsjar

Vi deltok på korfestivalen på Røros, 31.januar - 2. februar 2014, se her.

Konsert i Frogner kirke 17. november 2013, se her.

Seminar på Sanner Hotell, Hadeland, 21. - 22. september 2013

Tur til Tvedestrand 25. - 26. mai 2013.

Konsert i Lyngørstuene og sang under gudstjenesten i Dypvåg kirke.

Dette skrev Liernett.no  om konserten:

(Tekst: Elisabeth Thomte Edvardsen. Foto: Svein Edvardsen)

Jomfru Maria og Vice Versa

Søndag kveld ble 116 betalende publikummere i Sjåstad kirke hensatt helt tilbake til det 14. århundre.

Sangkoret Vice Versa fra Tranby fremførte blant annet Mariamusik av den svenske komponisten Anders Öhrwall. Musikere, vokalgruppe, resitasjon (lesing) og lysbilder ga lyd og visuelle opplevelser til gregorianske melodiformler og europeisk kirkemusikk.


.En mørk og tåkete novemberkveld på vestsida av Lierdalen. Kirkeklokkene på Sjåstad kaller – ikke så mange sognebarn, men antallet på over 100 publikummere fyller godt opp i kirkebenkene. Det er annonsert konsert med et utvidet Vice Versa. På programmet står Mariamusik og litt til.


Og vi får ”litt til” først. Klokkespillet stilner, lysekronene fanger stemningen og hymnen Alta Trinita Beata fra 1400 tallet bryter stillheten. Over 40 sortkledde korsangere visualiserer seg langs kirkeskipet. A cappella formidler de standarden for kvelden. Det oser av forventning etter de første bløte tonene. Og Vice Versa vet gjennom lang erfaring å appellere til sitt publikum. Første avdeling byr også på Mozart, melodi fra Dalarna og musikk av Iver Kleive. Kommunikasjonen sitter – lysten til å bifalle er stor, men vi har fått beskjed om at det skal skje til slutt.Og vi får ”litt til” først. Klokkespillet stilner, lysekronene fanger stemningen og hymnen Alta trinitabeata fra 1400 tallet bryter stillheten. Over 40 sortkledde korsangere visualiserer seg langs kirkeskipet. A cappella formidler de standarden for kvelden. Det oser av forventning etter de første bløte tonene. Og Vice Versa vet gjennom lang erfaring å appellere til sitt publikum. Første avdeling byr også på Mozart, melodi fra Dalarna og musikk av Iver Kleive. Kommunikasjonen sitter – lysten til å bifalle er stor, men vi har fått beskjed om at det skal skje til slutt.


Åtte kvinnelige kormedlemmer trer frem. De danner vokalgruppen Fru Blom.. Repertoaret er ambisiøst, melodiene krevende, men ”fruen” serverer Ave Maria og en Mariavise med ynde og innlevelse. Hope av Dickinson og Bremer løfter inntrykket som gir håp til avslutningsnummeret Aftonbön av Karin Boye/Egil Hovland. - Vær meg næra, toner det svensk og sjelfullt – og vi kommer så gjerne litt nærmere fru Blom.

Så trollbinder Vice Versa oss. 12 satser med resitasjon, kor og instrumenter tryller frem beretningen om den hellige jomfru. Mariatekster og –viser fra Sverige, England, Tyskland og Frankrike formidles med entusiasme og innlevelse. Med musikerne mer i fokus kommer sangerne også enda bedre til sin rett. De to fløytistene Inger Johanne Østby og Katrine Gilje Kolbjørnsen smyger frem lyd som krydrer vokalene. Det blir både spicy og mer dempet. Kontrabassen ogTor Balsvik sørger for rytme som nesten inviterer til dans og Dag Øystein Berger på cello overstrømmer oss med vare, varme og vakre partier. Vi utsettes for alt fra lettlivet og soft til kraftig mystikk. Musikalsk leder Turid Korssjøen Mathiesen driver koret fra den ene satsen til den neste – og sammen med Kjell Mathiesen som besørger resitasjonen denne kvelden – favnes vi av litt magi og en anelse advent.


Vi kommer frem til 11. sats. Maria gick på vandring. Trommebakgrunn, Vice Versa låter –  og på kirkeveggen åpenbarer det seg en lysbildeserie av Stein Styve. Det visuelle er et spenstig kunstnerisk uttrykk. Vi blir stille vitner til den Maria vi kjenner fra testamentet. Men Styve formidler også nåtidens Maria på en glitrende måte. Differansen mellom to epoker slår meg i bakken og sender perspektiver gjennom både hoder og hjerter. For meg ble det kanskje også et bilde på livet med og uten Gud.


Vice Versa gjorde det igjen – tolket - formidlet og leverte til et publikum som visste å applaudere da de endelig fikk lov til å bejuble. Ute er tåken tykk. Men det er Maria på netthinnen og i øregangen som tar plass denne søndagskvelden.

Og dette mente Lierposten, 24. nov 2011:

Ved sommeravslutningen 8. juni 2011 inviterte  Vice Versa og  Hennummusikken til

"Sommerlette viser og glad janitsjar" i Lierskogen kirke.

Ca 30 stk hadde funnet veien i det fine været. Allsang ble det også.

Dette skrev Lierposten:

Vice Versa deltok på Vinterfestivalen på Røros 25. - 27 mars 2011.  Det ble en suksess - Vice Versa vant  også en uhøytidelig korkonkurranse!

Vice Versa og Sandvikakoret på korkafé, Røros.

Vice Versa og Sandvikakoret i Røros kirke.

Søndag 5. desember 2010 holdt Lier Janitsjar og Vice Versa julekonsert i Frogner kirke, Lier. Svært kaldt ute, men varm og god stemning inne, i fullsatt kirke.

Dette skrev Lierposten :

Onsdag 3. november  2010  var det fullt hus i Lierskogen kirke da  Vice Versa inviterte til jazzkonsert sammen med    tradjazzbandet "Norsk Linie" og vokalgruppen "Fru Blom".

 Som ett av fem kor deltok Vice Versa i "Septembersang" i Tranby kirke den 23. september 2010. Arrangør var KFUK- KFUM, og inntektene gikk til deres prosjekt for slumbarna i Bangladesh.

    Værgudene var ikke på arrangørenes side ved kultursleppet i Lier den 12. juni 2010, men Vice Versa bidro til god stemning likevel. 

Vice Versa inntar Gjellebekk skanse.

Gjellebekk skanse ble valgt som Liers kulturminnepost den 10 mai 2010. I tillegg til historien om norsk-svenske trefninger, fikk publikum med seg et knippe norske og svenske sanger.

( Mer om Gjellebekk skanse kan du lese her)

Vice Versa 10 år, 2008. Jubileumskonsert

Jubileumstur til Stockholm, juni 2008

I Allhelgonakyrkan.

Og i det grønne.

Copyright © All Rights Reserved